Jan Boelen curator 4de designbiënnale van Istanboel

Jan Boelen is aangesteld als curator van het 4e Istanbul Design Biennial, dat van 22 september tot 4 november 2018 door de Stichting Istanbul voor Cultuur en Kunsten (İKSV) wordt georganiseerd.

Jan Boelen (1967, Genk, België) is artistiek directeur van Z33 Huis voor Actuele Kunst in Hasselt, België, en artistiek directeur van Atelier LUMA, een experimenteel laboratorium in Arles, Frankrijk. Hij is hoofd van de masteropleiding Social Design bij Design Academy Eindhoven in Nederland.

Sinds de opening heeft Z33 projecten en tentoonstellingen ontworpen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier te kijken naar alledaagse objecten. Het is een uniek laboratorium voor experimenten en innovatie en een ontmoetingsplaats met voortreffelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design. Met Z33 Research, opgericht in 2013, transformeert Boelen Z33 van tentoonstellings- naar een onderzoeksinstelling. Op initiatief van Z33 en de provincie Limburg vond Manifesta 9 plaats in Genk in 2012. Als onderdeel van zijn rol in Z33 heeft Boelen in 2014 de 24ste designbiënnale in Ljubljana, Slovenië, gecureerd.
Boelen is ook werkzaam bij diverse raden en commissies, waaronder de raad van advies van het V & A Museum of Design Dundee in het Verenigd Koninkrijk en het Creative Industries Fund in Nederland. Boelen behaalde een diploma in productontwerp aan de Media and Design Academy (nu de LUCA School of Arts) in Genk, België.

 

Over de Istanbul Design Biennial
De Istanbul Design Biennial, die plaatsvind sinds 2012, is gericht op het samenbrengen van diverse designconcepten en visies. Doelstelling is het stimuleren van dialoog en crossovers binnen de creatieve en academische gemeenschap, hiervoor wordt een netwerk van nationale en internationale samenwerkingen met culturele organisaties, instellingen, universiteiten en bedrijven ingezet. Het gebruik van de stad als een dynamische ruimte voor projecten, acties en interventies maakt eht mogelijk om wereldwijde ontwerpproblemen door het concept van ontwerp te bespreken, kritisch debat te stimuleren, ondergrondse aspecten van de maatschappij te onderstrepen, waardoor verdere onderzoek naar en uitwisseling over opkomende omstandigheden van onze wereld wordt ondernomen. De biennale dient als een progressief discussieplatform in de transformatie van onze hedendaagse samenleving en de complexe rol van design hierin.

Eerstvolgende events

Nieuwsbrief

Ondersteuning