Toegepast 18: Pieter-Jan Pieters

http://assets.design.cultuurplatform.be/files/512/original/Z33_TOEGEPAST18_2013_KVRANCKEN_5391.jpg?1380833358

Voor de drie laatste jaren van de middelbare school trok Pieter-Jan Pieters (°1988) naar Sint-Lucas in Antwerpen. Dat vormde een ideale basis voor zijn opleiding aan de Design Academy in Eindhoven. Hij koos er voor man and mobility, omdat het een van de meest realistische en industrieel getinte richtingen is. 

In zijn 'Social Project' stelt hij de overheersing van ons digitaal sociaal leven op ons reëel sociaal leven in vraag. Als we op café zitten of met andere mensen spreken, smeekt onze smartphone met zijn geluid en trillingen constant om onze aandacht. Om die verleiding weg te nemen, en terug bewust voor een offline sociaal leven te kiezen, ontwikkelt Pieters een knop waarmee gsm- en wifi-signalen onderbroken kunnen worden. Hoe sterker het signaal, hoe groter de ruimte waarin je geen bereik hebt.

Op die manier wil Pieters een omgekeerde groepsdruk creëren, want wie zijn Facebook-profiel nog zal willen checken, zal de groep moeten verlaten. Hij ziet mogelijkheden om de techniek te integreren in diverse gebruiksvoorwerpen. En daarin schuilt de constante in zijn werk: hij geeft een tikkeltje commentaar zonder de wereld te willen verbeteren, maar met de intentie ons leven gewoon plezieriger te maken.

Pieter-Jan Pieters legt uit hoe hij met zijn project terug een off-line leven wil creëren.

Om het proces van The Social Project van Pieters te volgen neem je een kijkje op http://toegepast18.wordpress.com/pieter-jan-pieters/

Over Toegepast

Toegepast is het begeleidingstraject waarbij de Provincie Limburg via het Cultuurplatform Design jonge designtalenten de kans biedt om een brug te slaan tussen het einde van hun studies en hun professionele leven. Zes jonge ontwerpers nemen deel aan Toegepast 18 en presenteren het eindresultaat van het traject in de tentoonstelling It's all in the air, vanaf 12 oktober in Z33, Hasselt.

Over Toegepast 18

Voor deze achttiende editie brengt Toegepast zes jonge ontwerpers samen wier werk op het eerste gezicht misschien een beetje dromerig overkomt, maar die meer dan ooit met beide voeten in onze hedendaagse realiteit staan. Stuk voor stuk kaarten deze jonge talenten in hun werk boeiende en diepgaande maatschappelijke problemen aan, die ze elk op hun eigen manier vertalen in een concreet project. Daarmee maken ze het virtuele reëel, en verborgen waarden zichtbaar.

Eerstvolgende events

Nieuwsbrief

Ondersteuning