Toegepast 18: Giacomo Piovan

http://assets.design.cultuurplatform.be/files/517/original/Z33_TOEGEPAST18_2013_KVRANCKEN_5262.jpg?1380983093

Giacomo Piovan (°1987) groeide op in het Noord-Italiaanse Veneto. Voor zijn studies industrieel design trok hij naar het gereputeerde Polytecnico in Milaan. Zijn roots brachten hem op het idee om als eindproject voor zijn bachelor de verticale tuin ‘Ortofarm’ te creëren, zodat mensen in Milaan – ondanks het plaatsgebrek – toch kleine groenten en kruiden zouden kunnen kweken. 

Toen Piovan voor het eerst in Limburg kwam, viel de sterke invloed van onder andere de mijnindustrie op het landschap hem meteen op.
Toen de mijnen de deuren moesten sluiten, kwam een ander soort industrie in de plaats. Door toedoen van de crisis is die, net zoals in de rest van Europa, intussen vaak ook een stille dood gestorven. Wat rest zijn postindustriële landschappen, die door hun gigantische oppervlakte een enorm potentieel in zich dragen. Daarom wil Piovan de crisis aangrijpen als een moment om onze manier van denken en leven te veranderen, en presenteert hij binnen Toegepast een film die gebaseerd is op een aantal casestudies en het midden houdt tussen een documentaire en sciencefiction.
Giacomo Piovan vertelt hoe Farming Polution tot stand kwam

 

Om het proces van Piovan's werk te volgen neem je een kijkje op http://toegepast18.wordpress.com/giacomo-piovan/

 

Over Toegepast

Toegepast is het begeleidingstraject waarbij de Provincie Limburg via het Cultuurplatform Design jonge designtalenten de kans biedt om een brug te slaan tussen het einde van hun studies en hun professionele leven. Zes jonge ontwerpers nemen deel aan Toegepast 18 en presenteren het eindresultaat van het traject in de tentoonstelling It's all in the air, vanaf 12 oktober in Z33, Hasselt.

Over Toegepast 18

Voor deze achttiende editie brengt Toegepast zes jonge ontwerpers samen wier werk op het eerste gezicht misschien een beetje dromerig overkomt, maar die meer dan ooit met beide voeten in onze hedendaagse realiteit staan. Stuk voor stuk kaarten deze jonge talenten in hun werk boeiende en diepgaande maatschappelijke problemen aan, die ze elk op hun eigen manier vertalen in een concreet project. Daarmee maken ze het virtuele reëel, en verborgen waarden zichtbaar.

Eerstvolgende events

Nieuwsbrief

Ondersteuning